L'indret

Alzines, roures, pins... Quan aixequeu la vista entre els arbres us sorprendrà la imponent fortificació. I encara us estranyarà més trobar aquest conjunt monumental entre un bosc tan espès. Però anem a pams: On ens trobem? Què hi feien aquí els ibers?

 

Sobre una península rocosa d’unes 9 hectàrees, és on trobem emplaçada la fortificació del Montgròs. Aquesta plataforma reuneix unes condicions excel·lents, tant de defensa com de control de les principals vies de comunicació. A nivell defensiu, aquesta península està protegida de manera natural per uns potents penyassegats que l’envolten gairebé completament. L’únic punt d’accés possible, l’istme que uneix la serra amb la península, és on els ibers concentraren els seus esforços per construir la imponent fortificació.

La muralla

En els 150 metres d’amplada que té aquest únic coll d’accés és on els ibers hi van encaixar la seva muralla. Però lluny de ser un simple mur de tanca, bastiren en aquest indret un sistema defensiu complex. Els inicis de la seva construcció es remunten al llarg del segle V aC. En les centúries següents van refortificar completament la muralla, i hi afegiren torres, el fossat i un enginyós sistema de cossos de guàrdia. La fortalesa s’abandonà de manera traumàtica cap a l’any 200 aC. No serà fins època medieval que tornarem a trobar una reocupació aprofitant les restes ibèriques.

Les restes

El jaciment fou localitzat de manera fortuïta l’any 1974. Des d’aleshores s’han anat esdevenint diferents campanyes d’excavacions arqueològiques i de restauració, que encara continuen avui en dia gràcies al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona. Aquestes tasques de recerca també han permès posar en valor el conjunt patrimonial.

 

Des de l’any 2000 el jaciment es troba habilitat per a la seva visita, i la col·laboració entre l’Ajuntament del Brull i la Diputació de Barcelona (Oficina Tècnica de Parcs Naturals i SPAL) ha permès obrir-ne les seves portes. Ja comptem amb més de 13.000 visitants.
Us hi voleu sumar?

Imatges

Vols veure algunes imatges més? Clica aquí.

Vols saber-ne més?

Als següents enllaços hi trobareu alguns articles especialitzats de revistes científiques sobre aquest jaciment:

Centre d'Informació de la Rectoria del Brull

Rectoria del Brull
08559 El Brull (Barcelona)

info@muralles.cat
Tel. 938 840 692 (dissabtes, diumenges i festius de 9 a 15 h)

 

Com arribar al Centre Informació del Brull  Com arribar-hi

 

Vols rebre informació de les nostres activitats? Subscriu-te al nostre newsletter i t'avisarem.

Muralles.cat - Tots els drets reservats - Avís legal